Trump postrelený do ucha počas svojej rally

14/07/2024 | Správy, Zo sveta

Bývalý prezident Donald Trump sa v sobotu na zhromaždení v Pensylvánii stal terčom zjavného pokusu o atentát, niekoľko dní pred tým, ako mal po tretíkrát prijať republikánsku nomináciu. Výstrely vyvolali paniku a zakrvaveného Trumpa, ktorý povedal, že bol postrelený do ucha, obkľúčila tajná služba a ponáhľala sa k jeho SUV, pričom na znak odporu vystrel päsť.

Trumpova kampaň uviedla, že predpokladaný kandidát GOP je po streľbe, ktorá mu podľa jeho slov prestrelila hornú časť pravého ucha, „v poriadku“.

„Okamžite som vedel, že niečo nie je v poriadku v tom, že som počul svišťavý zvuk, výstrely a okamžite som pocítil, ako mi guľka roztrhla kožu. Nastalo veľké krvácanie,“ napísal na svojej sociálnej sieti.

Podľa úradov najmenej jeden účastník zomrel a dvaja diváci boli ťažko zranení. Tajná služba uviedla, že zabila podozrivého strelca – ktorý podľa nej útočil z vyvýšeného miesta pred miestom konania mítingu, farmárskou výstavou v Butleri v Pensylvánii – a že Trump je v bezpečí.

Útok bol najvážnejším pokusom o atentát na prezidenta alebo prezidentského kandidáta od roku 1981, keď bol zastrelený Ronald Reagan. Necelé štyri mesiace pred prezidentskými voľbami upriamil novú pozornosť na obavy z politického násilia v hlboko polarizovaných USA. Mohlo by to zmeniť atmosféru a bezpečnostnú situáciu na republikánskom národnom zhromaždení, ktoré sa začne v pondelok v Milwaukee.

Chcem poďakovať tajnej službe Spojených štátov amerických a všetkým orgánom činným v trestnom konaní za ich rýchlu reakciu na streľbu, ktorá sa práve odohrala v Butleri v Pensylvánii. Najdôležitejšie je, že chcem vyjadriť sústrasť rodine zabitého na rally, ako aj rodine ďalšieho ťažko zraneného. Je neuveriteľné, že k takémuto činu môže dôjsť v našej krajine. O strelcovi, ktorý je už mŕtvy, nie je v súčasnosti nič známe. Bol som postrelený guľkou, ktorá mi prepichla hornú časť pravého ucha. Okamžite som vedel, že niečo nie je v poriadku, pretože som počul svišťanie, výstrely a okamžite som cítil, ako guľka preráža kožu. Došlo k veľkému krvácaniu, takže som si vtedy uvedomil, čo sa deje. BOH ŽEHNAJ AMERIKE!

https://youtu.be/UZZ1Rfx-gms

Zdieľať článok

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
palino
palino
3 months ago

to nebol pokus o atentát, ale atentát. Že bol neúspešný, je druhá vec.