Vianočné prípravy

21/12/2021 | Posolstvá pre dušu

Nemôžu to byť prípravy na na niečo čo prebieha 🙂 Užívajme si to! Prežívajme!
Pred rokom o takomto čase som písala článok na tému, ako sa nenaháňať, ako to nepreháňať, ako sa nepredháňať v prípravách. A na čo vlastne? Na jeden večer? Aký je to večer? Čím je výnimočný? Čím si ho urobíme výnimočný?

Rekapitulovala som vianočné spomienky z detstva a vybavil sa mi obraz asi z druhej triedy, keď nám Pani učiteľka kázala nakresliť Vianoce. Zaváhala som. Môj najväčší problém bol nakresliť abstraktnosť – radosť, súdržnosť a Lásku. Tak som nakreslila stôl, mňa, rodičov a mojich bratov okolo. Nie darčeky. Ľudí, ľudí, ktorí sú nám blízki. Je paradoxné a asi i vzácne, že prešlo 30 rokov a za tým stolom sa stále s rovnakou láskou stretávame. Až na to, že nás je viac. V úvahe o vianočnom čase si dovolím pokračovať slovami priateľky, ktorá sa ma spýtala: „Ako mám prežívať tie Vianoce? Tak naozaj. Ja by som to tak chcela z vnútra… Čo mám robiť?“ Moja odpoveď? Nepečme koláče preto, aby bolo. Pečme preto, lebo manžel má rád tieto, a keď ich pečiem usmievam sa pri tom, lebo už vidím, ako mu budú žiariť oči, keď zbadá na tanieriku svoj obľúbený. Pečme preto, lebo moja dcéra, či môj syn miluje ten druh a priateľka zase iný druh, každý nech si nájde to svoje. Poznám ich mimiku, ich gestá, viem, že tomu zažiaria oči, tomu sa zatrasú kútiky v úsmeve a ďalšia skričí nahlas radostnou vďakou. Keďže pečiem s láskou kvôli láske čakajúc na večer plný lásky kedy sa zrodila láska, už práca bude prekypovať láskou. Nie sú to obyčajné prípravy. Sú to lásky_plné prípravy, tak dávajme pozor, aby naozaj boli tieto dni i prípravy PLNÉ Lásky.

A čo upratovanie…..Venujeme čas praniu, čisteniu, novým obrusom, čí záclonám a perinám? Meníme staré za nové. Čistime sa zvnútra. „Perme svoje rúcha“ Meňme staré – pustime … za nové – vpustime. Rekapitulujme, choďme do seba a naprávajme, čo sme pokazili, urobme to, čo sme nedokázali, či doteraz nezvládli urobiť, hlavne konajme tak, ako máme…, cítime… Nenaháňajme, nepredháňajme, neuháňajme, nehaňme, nehádajme… Nie je to o nervozite. Nie je to o prípravách dokonalého jedného večera v očakávaní, je to o konaní dokonalých príprav v uvedomovaní si každého večera. Ako to myslím? Nič nemusí byť dokonalé, ničoho nemusí byť veľa, dokonca ani nič nemusí byť…. stačí zemiak v rúre, kapusta ale hlavne nech je pokoj, súcit, uvedomenie a vďačnosť čo pre seba navzájom celý rok robíme, vďaka za to ,že celý rok sme tu pre seba na podporu a radosť. Vďaka za to že máme s kým zdieľať radosti – tie sa niekoľko krát násobia a zdieľať starosti, lebo tie sa niekoľkonásobne delia a nám je ľahšie ak sa v kríze máme o koho oprieť. Vrátim sa ešte k tomu konštatovaniu, že sa snažíme o prípravu dokonalého večera. Tak žime prítomnosťou. Nežime „aby bolo….. v ten večer“. Užívajme každý večer, nech je! Nech je každý večer posvätený atmosférou blížiacej sa posvätnej noci, kedy s tajomstvom a v tajomne prichádza ticho, posvätne, niečo sväté, nepoznané, nové. A ide sa zrodiť dieťa. Aké to je dieťa? Čisté.
Z čistoty citu, z Božej Lásky k ľudstvu, z vedomého žitia, vedomého bytia. Prichádza…Stíšme sa preto, púšťajme koledy, pospevujme si , pečme oplátky, či papajme ich, užívajme posvätné ticho príprav, nie zhon. Všetko je nepodstatné, v porovnaní s posvätným tichom prípravy na príchod. Čistime sa zvnútra. Zanechávajme staré krivdy, staré neodpustenia starú nelásku, lebo ideme vítať lásku. Ideme sa rodiť z Ducha – prerodzovať svoje vnútra a tak sa v tichosti stíšme. Ten čas je tu. Kniha ľudstva sa uzatvára. Začnú sa písať nové kapitoly života. Nové dejiny. Všetci máme možnosť získať vzácny dar. Len na nás záleží…Tak pýtajme, padajme na kolená, ľutujme, prosme, ďakujme. Tí ktorí to robia a majú to zautomatizované, tak sa to pokúsme prežiť… Tí, ktorí to nerobia, tak sa učme… pokúsme sa pokoriť a uznať tú najvyššiu inštanciu – silu a predsa len pokľaknúť, poprosiť a otvoriť sa natoľko, aby sme boli schopní i prijať. Učme sa dávať, odovzdávať , otvárať, učme sa darovať a učme sa i prijímať. Nech sú tieto sviatky pre nás darom …Požehnané, svetlé, pokojné, ale uvedomelé sviatky, plné prežití a nových vnemov i poznaní nám prajem.
S Láskou v Láske

Tatiana

Zdieľať článok

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ingrid
Ingrid
2 years ago

Srdečná vďaka. 😘🍀🙏

Soldier 17
Soldier 17
2 years ago

Děkujeme

rudo
rudo
2 years ago

nase mile krasne nezne milujuce s laskou pecuce tvorkyne kolacov a zakuskov

mam pre vas muzske tajomstvo:

najlepsi zakusok je vysmazane kuracie stehno

ked si ma chlap zlcnik podrazdit ci pretazit, tak preco nejakymi masnymi kremami maslovymi orieskovymi ci nebodaj margarinovymi a smotanovymi..

ked uz tak niecim co za to nazoaj stoji

a dalsie tajomstvo:

po zakuskoch a kolacoch to pivo vobec nechuti.

a ked uz je potreba upecenej muky, najlepsie riesenie je nasucho opecena chlebova hrianka

nakoniec aj ta sa natriest sipkovym lekvarom ak uz treba daco sladke.

moj momentalny stravovaci stav: vegetarian_theoretique

s laskou a napoly zartom

rudo
rudo
2 years ago

preco datum 24.12. ?

Vatikan ako zastupca Satana na Zemi si to vybral dost zakerne:

24 = 4×6
12 = 2×6

takze mame 6×6

a aj to chodenie do kostola je o polnoci co je pre niekoho 12 a pre niekoho 24 hodin

takze je to cele Vatikansky 6-kove

a tuto energiu po starocia ludstvo davalo kazdy rok komu ?

t
t
2 years ago
polarexplorer
polarexplorer
2 years ago

Ďakujem.

Deni
Deni
2 years ago

Dakujem🥰