V školských obedoch pre deti sa našli toxické ťažké kovy a pesticídy

18/10/2024 | Správy

Testy, ktoré uskutočnila televízia ABC News, odhalili, že školské obedy podávané deťom vo Washingtone, Virgínii a Marylande obsahujú šokujúce množstvo toxických ťažkých kovov, ako je olovo, a desiatky pesticídov.

Testovanie vykonalo akreditované nezávislé laboratórium The Health Research Institute, ktorého hlavný vedec a výkonný riaditeľ John Fagan označil zistenia za „dosť šokujúce“. Medzi testované potraviny patrili zemiaky, ovocie, pizza a tyčinky.

Prítomnosť ťažkých kovov v potravinách pre deti je veľmi znepokojujúca, pretože vystavenie ich účinkom môže viesť k nezvratnému poškodeniu. Jedným z najnebezpečnejších ťažkých kovov je olovo, ktoré sa našlo v 100 % vzoriek. Je známe, že olovo v akejkoľvek koncentrácii spôsobuje zníženie IQ a problémy so správaním a pozornosťou detí. Môže tiež poškodiť mozog a centrálny nervový systém.

Niektoré z testovaných vzoriek potravín obsahovali aj ťažký kov kadmium, ktorého obsah viac ako 12-krát prevyšoval limit stanovený Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) pre balenú vodu. Tento kov môže zvyšovať riziko rakoviny pľúc. Ďalší ťažký kov, arzén, sa našiel v ryži v množstve šesťkrát vyššom, ako je povolené pre potraviny, napríklad jablkový džús.

V testovaných školských obedoch bolo zistených celkovo 49 pesticídov, pričom jeden obed na základnej škole obsahoval 38 rôznych pesticídov. Len v jednej šálke jahôd sa našlo 23 pesticídov.

Fungicídy a pesticídy zistené v detských jedlách
Medzi nájdené nebezpečné chemikálie patril karbendazím. Tento fungicíd už bol zakázaný v mnohých európskych krajinách, ako aj v Austrálii a Brazílii, pretože môže spôsobiť endokrinné poruchy a neplodnosť.

Nie je prekvapujúce, že mnohé z pšeničných výrobkov, ktoré sa podávali školákom, obsahovali prípravok na ničenie buriny glyfosát, ktorý je predmetom mnohých súdnych sporov súvisiacich s rakovinou a je známy aj tým, že narúša imunitné funkcie a má ďalšie účinky na zdravie. Našli sa aj ďalšie toxické látky na ničenie buriny, ako napríklad dikamba a 2,4D.

Deti sú obzvlášť zraniteľné
ABC News oslovili dekanku Fakulty verejného zdravotníctva Univerzity Georgea Masona Dr. Melissu Perryovú, aby výsledky analyzovala. Odborníčka na pesticídy obvinila z tejto situácie regulačné orgány a uviedla: „50 pesticídov v školských obedoch, to nie je v poriadku. Dokazuje to, že nášmu regulačnému systému sa nedarí zabezpečiť, aby potraviny, ktoré jedia deti, neboli zaťažené chemikáliami.“

Dr. Perry zdôraznil, že aj keď potraviny nespĺňajú limity rezíduí pesticídov stanovené regulačnými orgánmi, neznamená to, že sú bezpečné. Niektoré limity sú zastarané a deti sú voči ich účinkom obzvlášť zraniteľné vzhľadom na to, že ich mozog a telo sa stále vyvíjajú.

Dodala: „Rozmanitosť a množstvo chemických látok, ktoré sa každoročne dostávajú na trh, prakticky znemožňuje vyhodnotiť zdravotné účinky každej chemikálie. Nevieme, čo znamená byť dlhodobo vystavený nízkym hladinám nepretržite, najmä pre vyvíjajúce sa deti.“

Ďalšou veľkou neznámou je, čo sa môže stať, keď sú deti vystavené viacerým pesticídom naraz, ako je to v prípade tých, ktoré konzumujú testované školské obedy, a v prípade detí v mnohých iných školách v celej krajine.

Senátor Cory Booker (D-New Jersey) nedávno predstavil zákon o bezpečnom školskom stravovaní, ktorého cieľom je zabrániť tomu, aby sa toxíny dostávali do školských obedov. Zaviedol by limity na ťažké kovy nachádzajúce sa v potravinách, spolu s prehodnotením prídavných látok v potravinách z hľadiska bezpečnosti a zákazom potravín obsahujúcich určité rezíduá pesticídov. Zameriava sa aj na obaly školských jedál a zakazuje PFAS, bisfenoly a ftaláty s cieľom chrániť zdravie detí.

Zdroj

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments