Väčšina mladých lekárov je dnes finančne zotročených farma priemyslom. To ničí zdravotnícky systém

25/09/2024 | Správy

(Lance D. Johnson, Natural News) Mladí, na progresivizme odchovaní lekári, ktorí na sociálnych sieťach zverejňovali fotky, ako sa dávajú očkovať proti covidu, sú rovnaké typy lekárov, ktorí bez škrupulí prijímajú darčeky a úplatky od farmaceutických spoločností a následne sa otočia a predpíšu vám ich toxické lieky.

Nová štúdia publikovaná v prestížnom British Medical Journal s názvom „Ochrana lekárov na začiatku kariéry pred komerčným vplyvom“ zistila znepokojujúci trend u mladých lekárov, ktorí sú využívaní ako pešiaci na propagáciu nových liekov.

Tento vplyv je všadeprítomný, no vyskytuje sa najmä v oblasti manažmentu bolesti a v kardiológii – dvoch medicínskych odboroch, kde skutočné príčiny ochorení nie sú správne diagnostikované a liečené.

Štúdia varuje, že farmaceutické spoločnosti diktujú zdravotnú starostlivosť prostredníctvom úplatkov

Štúdia zistila, že farmaceutické spoločnosti a výrobcovia zdravotníckych pomôcok sa zameriavajú na lekárov hlavne na začiatku ich kariéry. Lekárov lákajú na paušálne platby, sponzorované vzdelávanie, reštaurácie a na rôzne kariérne príležitosti.

V tomto skorumpovanom prostredí zástupcovia farmaceutických spoločností dúfajú, že s mladými lekármi „vypestujú dlhodobé a vzájomne výhodné vzťahy“.

„V konečnom dôsledku tieto vzťahy ohrozujú udržateľnosť zdravotnej starostlivosti a vystavujú pacientov zbytočnému riziku alebo poškodeniu zdravia,“ hovoria autori štúdie Alice Fabbriová, Ph.D., a Quinn Grundyová, Ph.D.

Štúdia publikovaná v odbornom časopise JAMA Internal Medicine sledovala 5 533 mladých amerických kardiológov. Väčšina z nich (73%) akceptovala „marketingové platby“ ešte pred ukončením štúdia.

Celkovo 88% z nich prešlo v prvých rokoch po ukončení štúdia na prijímanie platieb od farmaceutických spoločností. Len asi 12% mladých kardiológov zostalo nezávislých od vplyvu farmaceutického priemyslu.

Vplyv farmaceutického priemyslu sa rozšíril prevažne v medicínskych oblastiach, ktoré sú „náročné na postupy“ a využívajú viac technológií. Štúdia zistila, že od farmaceutických spoločností bralo peniaze až 80% lekárov pred ukončením štúdia a až 96% v prvých rokoch po ukončení štúdia.

Kardiológom sa vypláca viac platieb za lieky ako akémukoľvek inému typu špecialistov. V jednej zo štúdií 184 zo 195 riaditeľov srdcových katetrizačných a elektrofyziologických laboratórií bežne prijímalo platby od farmaceutického priemyslu. Len 11 z týchto riaditeľov odmietlo v danom kalendárnom roku peniaze od farma firiem.

Podľa analýzy z roku 2018 spadajú platby prijaté kardiológmi do 12 známych kategórií, vrátane oblastí ako:

  • Jedlo a nápoje
  • Zábava
  • Cestovanie a ubytovanie
  • Poplatky za poradenstvo
  • Darčeky
  • Charitatívne príspevky
  • Odmeny za službu učiteľa alebo rečníka v neakreditovanom a necertifikovanom programe ďalšieho vzdelávania
  • Kompenzácie za iné služby ako poradenstvo, vrátane pôsobenia vo funkcii učiteľa alebo rečníka na inom mieste ako v programe ďalšieho vzdelávania
  • Vzdelávanie
  • Granty
  • Honoráre
  • Autorské honoráre alebo licencie

Peniaze farmaceutických spoločností výrazne ovplyvňujú diagnostické a preskripčné postupy mladých lekárov

Tieto platby od farmaceutických firiem v konečnom dôsledku ovplyvňujú rozhodovanie lekárov. Manipulujú s tým, ako myslia, ako diagnostikujú a čo predpisujú.

„Dokonca aj proskytovanie lacných jedál (jedál rýchleho občerstvenia) sponzorovaných farma priemyslom je spojený so zvýšeným predpisovaním propagovaných značkových liekov,“ uviedli Fabbriová a Grundyová.

Štúdia v časopise JAMA Internal Medicine z roku 2016 sledovala praktiky predpisovania 2 444 lekárov a vplyv propagandy farmaceutických spoločností na ich praktiky predpisovania liekov.

Uvedená štúdia zistila, že s nárastom platieb v priemysle sú lekári ochotnejší slepo predpisovať značkové statíny. Táto prax unáhleného predpisovania liekov často opomína základné faktory a patológie, ktoré spôsobujú kardiovaskulárne problémy.

Slepé predpisovanie statínov každému pacientovi opomína dôležité bunkové, hormonálne a zápalové indikácie, čo spôsobuje ďalšie zdravotné problémy. Dnes sa statíny dokonca odporúčajú tínedžerom vo veku 15 rokov v prípade, ak vykazujú akékoľvek známky vysokého cholesterolu.

Rovnaký trend možno pozorovať u lekárov, ktorí zvyšujú predpisovanie opioidov na úľavu od bolesti.

Štúdie ukazujú, že zvyšovanie platieb od farmaceutického priemyslu povzbudzuje viac lekárov, aby predpisovali opiáty, pričom ignorujú základné problémy spojené s bolesťou a spôsobujú pacientom vážne následky.

Podobné trendy sa vyskytujú aj v rakovinovom, očkovacom a ďalších druhoch farmaceutického priemyslu.

Lekárske fakulty ako spolupáchatelia

Lekárske fakulty zámerne neriešia uvedený systémový problém a ignorujú, ako tento špinavý vzťah poškodzuje budúcnosť lekárskeho povolania.

Prijímaním peňazí od farmaceutických spoločností mladí lekári kompromitujú svoju vlastnú integritu, zapájajú sa do konfliktov záujmov, ktoré oslabujú ich potenciál, pričom ohrozujú budúcnosť starostlivosti o pacientov, ako aj dôveru v toto odvetvie.

„Vzdelávacie programy by mali spochybniť všeobecnú vieru medzi zdravotníckymi pracovníkmi, že sú imúnni voči komerčnému vplyvu. Mali by ich naučiť, ako kriticky hodnotiť informácie získané od farmaceutického priemyslu… a nasmerovať ich na nezávislé zdroje informácií o predpisovaní liekov,“ komentujú Fabbriová a Grundyová.

Namiesto akceptácie tajných dohôd ako niečoho normálneho musia byť študenti medicíny vyškolení, aby rozpoznali, kedy vzťahy s farmaceutickým priemyslom bránia ich schopnosti objektívne riešiť zdravotné problémy svojich pacientov.

Zdroj

Zdieľať článok

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments