Čo bola operácia Paperclip?

21/03/2021 | Zaujímavosti

Tento kontroverzný prísne tajný spravodajský program USA priniesol nacistických nemeckých vedcov do Ameriky, aby využili svoj mozog na iniciatívy studenej vojny.

Keď druhá svetová vojna vstupovala do poslednej fázy, americké a britské organizácie sa spojili, aby prehľadali okupované Nemecko a poskytli mu toľko vojensko-vedeckého a technologického výskumu, aký mohli odhaliť.

Skupiny ako Podvýbor pre kombinované spravodajské ciele (CIOS), ktoré sa nachádzali za bojovými jednotkami spojencov, začali zhabávať vojnové dokumenty a materiály a vypočúvať vedcov, pretože spojenecké sily zajali nemecké výskumné zariadenia. Jedným z poučných objavov – získaných z toalety na Bonnskej univerzite – bol Osenbergov zoznam: katalóg vedcov a inžinierov, ktorí boli uvedení do práce pre Tretiu ríšu.

Operation Paperclip scientists
Wernher von Braun (v strede) v roku 1961 s kolegami vedcami z Operácie Paperclip pracujúcimi na rakete Saturn.

V skrytej afére, ktorá sa pôvodne volala Operation Overcast, ale neskôr sa premenovala na Paperclip, bolo okolo 1600 z týchto nemeckých vedcov (spolu s ich rodinami) privezených do USA, aby počas studenej vojny pracovali v mene Ameriky. Program organizovala novovytvorená Agentúra pre spoločné spravodajské ciele (JIOA), ktorej cieľom bolo využiť nemecké intelektuálne zdroje na pomoc pri vývoji amerického arzenálu rakiet a iných biologických a chemických zbraní a na zabezpečenie toho, aby sa tak žiadané informácie nedostali do rukách Sovietskeho zväzu.

Hoci prezident Harry Truman túto operáciu oficiálne schválil, agentúre zakázal nábor akýchkoľvek nacistických členov, alebo aktívnych nacistických priaznivcov. Úradníci JIOA a Úradu strategických služieb (OSS) – predchodcu CIA – však túto smernicu obišli tak, že z evidencie vedcov vylúčili, alebo vybielili inkriminované dôkazy o možných vojnových zločinoch, pričom sa domnievali, že ich inteligencia je pre povojnovú krajinu kľúčová.

Jedným z najznámejších regrútov bol Wernher von Braun, technický riaditeľ Výskumného strediska armády Peenemunde v Nemecku, ktorý sa zaslúžil o vývoj smrtiacej rakety V-2, ktorá počas vojny zničila Anglicko. Von Braun a ďalší raketoví vedci boli dovezení do Fort Bliss v Texase a na White Sands Proving Grounds v Novom Mexiku ako „špeciálni zamestnanci ministerstva vojny“, aby pomohli americkej armáde s raketovými experimentmi. Von Braun sa neskôr stal riaditeľom Marshallovho vesmírneho letového strediska NASA a hlavným architektom nosnej rakety Saturn V, ktorá nakoniec vyviedla na Mesiac dve desiatky amerických astronautov.

Aj keď obrancovia tajnej operácie tvrdia, že rovnováha síl sa mohla počas studenej vojny ľahko presunúť do Sovietskeho zväzu, ak by títo nacistickí vedci neboli privedení do USA, oponenti poukazujú na etické náklady ignorovania ich odporných vojnových zločinov bez trestu, alebo zodpovednosti.

Zdroj

Zdieľať článok

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 years ago

[…] čo nacisti prehrali druhú svetovú vojnu, boli dovezení do Spojených štátov prostredníctvom operácie Paperclip, kde tvorili jadro vojensko-priemyselného komplexu, pokračovali v rozvoji svojho tajného […]

trackback
3 years ago

[…] projekt Paperclip umožnil známym bývalým nacistom, vojnovým zločincom, stať sa čestnými americkými občanmi […]

Arik
2 years ago

Operacia Paperclip bola programom americkeho Uradu pre strategicke sluzby, ktory mal po konci druhej svetovej vojny prinutit vedcov Tretej rise, aby pracovali v Spojenych statoch. To nakoniec aj viedlo k vytvoreniu NASA (to znamena, ze vesmirna agentura bola vytvorena nacistickymi vedcami, ktorym bolo odpustene). No nie! Hlavnou pracovnou naplnou vedcov bol vyvoj rakiet. Mimochodom informacie o operacii Paperclip su stale utajene.